رژیم غذایی مناسب برای زخم معده
- توسط مهران زمانی علویجه
- جمعه 15 دی 1402
زخم معده، به عنوان یکی از بیماری های بسیار دردآور برای مبتلایان آن، تمهیدات درمانی متفاوتی را می طلبد که از میان آنها، بالاخص به نقش پررنگ دارودرمانی و نیز تغذیه می توان اشاره کرد. رژیم غذایی مناسب برای زخم معده میتواند شدیدا، به کنترل علائم و نیز بهبود وضعیت سلامتی بیمار کمک کند. در هر صورت، همیشه توصیه میشود با مشاور یا متخصص تغذیه بیمار، مشورت لازم انجام گیرد تا رژیم غذایی مناسب برای شرایط وی تعیین و اتخاذ گردد.
در ادامه به برخی اصول و راهنماییهای کلی برای رژیم غذایی بیمار در خصوص زخم معده اشاره می گردد :
1. از مصرف غذاهای تند، چرب و سرخ شده، بایستی خودداری شود. این نوع غذاها میتوانند تحریک کننده زخم معده باشند و علائم را شدت ببخشند.
2. مصرف غذاهای سرد و یا گرم نیز برای برخی افراد ممکن است مضر باشد. بنابراین، بهتر است غذاهای خنک یا با دمای معمولی اتاق مصرف شوند.
3. محصولات لبنی کم چرب و دیگر منابع پروتئین مانند گوشت سفید (مثل مرغ و ماهی)، باید در جیره غذایی بیمار در نظر گرفته شوند و فراموش نکرد که از مصرف گوشت قرمز و چربیهای اشباع، به میزان زیاد، باید خودداری نمود.
4. فرد مبتلا، مصرف مقادیر کوچک و مکرر غذا را به دفعات کمتر و با حجم بیشتر غذا ترجیح دهید. بجای سه وعده غذای اصلی، بهتر است چند وعده کوچکتر ولی با دفعات بیشتر در طول روز مصرف شود.
5. غذاهای پرفیبر مانند میوهها، سبزیجات و محصولات غله کامل به عنوان بخشی از رژیم غذایی بیمار، باید در نظر گرفته شوند. فیبر غلات کامل، میتواند به هضم غذای افراد کمک بالقوه ای کند.
6. مصرف مکملهای ویتامین C و زینک نیز میتوانند به بهبود فرآیند بهبودی فردمبتلا بسیار کمک رسان باشند.
7. الکل، قهوه، نعناع و مواد محرک معده دیگر را اجتناب کنید، چرا که میتوانند علائم را تشدید کنند.
8. در نهایت، برای کاهش استرس و بهبود عمومی سلامتی فرد، لازم است که به خواب کافی، ورزش منظم و مدیریت استرس توجه خاص معطوف گردد.
در هر صورت، توصیه میشود با پزشک و مشاور تغذیه فرد مبتلا، مشورت لازم صورت گیرد تا رژیم غذایی مناسب برای وی تعیین شود و با توجه به وضعیت خاص بیمار است که توصیههای اختصاصی تر و دقیقتری برای وی ارائه می شود. همچنین، همواره باید در صورت بروز علائم شدید یا عدم بهبود با رژیم غذایی، به پزشک ایشان اطلاع لازم داده شود.