مقاله

  • خانه
  • نقش تغذیه در بیماری ام اس
نقش تغذیه در بیماری ام اس
ام اس

نقش تغذیه در بیماری ام اس


بیماری ام‌اس، یک بیماری مزمن و با عوامل مسبب چندگانه است که برای مدیریت آن، رویه‌ها و رویکردهای درمانی گوناگون و البته موثر و علمی، الزامی می باشد.

عوارض بیماری ام اس

بیماری ام‌اس، یک بیماری اتوایمیون است که سیستم ایمنی بدن به طور اشتباه، به بافت‌های سالم بدن حمله می‌کند، به ویژه به پوست، مغز. این حملات باعث التهاب، تخریب بافت و تضعیف عملکرد اعصاب می‌شوند. بیماری ام‌اس، ممکن است عوارض گوناگونی داشته باشد، از جمله :

عوارض عصبی :

این عوارض، شامل احساس سردی، تورم، درد و احساس سوزش در اندام‌ها، اختلال در حرکت و تعادل، مشکلات حافظه و تمرکز، اضطراب و افسردگی می باشد.

عوارض بینایی :

بیماری ام‌اس می‌تواند منجر به مشکلات بینایی مانند کم‌بینایی، دوبینی، کاهش دید شبانه و تاری دید شود.

وب سایت رسمی مهران زمانی علویجه | کارشناس تغدیه


عوارض حرکتی :

بیماری مذکور ممکن است منجر به ضعف عضلات، لرزش، کاهش قدرت و تحمل، افزایش تنش عضلات و مشکلات در حرکت و کنترل حرکتی شود.

عوارض اعصاب مغزی :

این موارد، شامل مشکلات زبان، مشکلات در گفتار و تلفظ کلمات، اختلال در حافظه و تمرکز، تغییرات در شخصیت و رفتار، افسردگی و اضطراب می باشد.

وب سایت رسمی مهران زمانی علویجه | کارشناس تغدیه


عوارض تنفسی :

در برخی موارد شدید، ام‌اس ممکن است منجر به مشکلات تنفسی مانند آسم، سرفه و خلط، آنفلوانزا و التهاب ریه نیز شود.

عوارض ادراکی :

بیماری ام‌اس می‌تواند منجر به مشکلات ادراکی مانند کاهش توانایی حل مسائل، کاهش سرعت فکر، مشکلات در برنامه‌ریزی و انجام وظایف روزمره شود. همچنین، بیماری ام‌اس ممکن است منجر به مشکلات در تعامل اجتماعی و کاهش کیفیت زندگی در بیماران شود.

مکمل های دارویی مناسب برای ام اس :

در مورد مکمل‌های دارویی برای بیماری ام‌اس (اسکلروز چندگانه)، مهم است که توجه داشته باشید که هیچ مکمل دارویی معجزه‌آسا برای درمان ام‌اس وجود ندارد و باید همواره با پزشک خود مشورت کنید قبل از شروع هر نوع درمان. در ادامه، چند نوع مکمل دارویی که برای بیماری ام‌اس ممکن است توصیه شوند را بررسی می‌کنیم:

مکمل‌های کورتیکواستروئیدها :

در موارد شدید ام‌اس، پزشک ممکن است مکمل‌های کورتیکواستروئیدی مانند متیل‌پردنیزولون یا دگزامتازون را تجویز کند، البته برای کنترل التهاب و عوارض بیماری.

مکمل‌های مهارکننده‌های ایمنی : مکمل‌های مهارکننده‌های ایمنی مانند اینترفرون‌ها، ممکن است برای کنترل التهاب‌ها و کاهش فعالیت سیستم ایمنی بدن در ام‌اس تجویز شوند.

و اما نقش تغذیه :

به طور کلی، تغذیه مناسب و تنظیم شده، می‌تواند به بهبود عملکرد مغزی، کنترل التهاب‌ها و کاهش و کنترل عوارض و علائم بیماری ام‌اس (اسکلروز چندگانه) کمک کند. اما قبل از اعمال هر تغییری در رژیم غذایی، بهتر است با پزشک یا تغذیه‌ شناس مشورت لازم انجام گیرد.

برخی از راهکارهای تغذیه‌ای برای کنترل بیماری ام‌اس عبارتند از :

مواد غذایی غنی‌شده با اسیدهای چرب امگا-۳ :

یافته‌های تحقیقاتی نشان داده است که مصرف اسیدهای چرب مذکور، می‌تواند التهاب‌های مربوط به ام‌اس را کاهش دهد و به بهبود عملکرد مغزی نیز کمک کند.

وب سایت رسمی مهران زمانی علویجه | کارشناس تغدیه


مصرف مواد غذایی غنی‌شده با ویتامین D :

ویتامین D می‌تواند تأثیر مثبتی بر سلامت مغزی داشته باشد و نباید فراموش شود که به تقویت سیستم ایمنی بدن نیز، کمک شایانی می کند.

اقلام غذایی غنی‌شده با آنتی‌اکسیدان‌ها :

مصرف مواد غذایی غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها می‌تواند از آسیب‌های اکسیداتیو در مغز و سلول‌های عصبی جلوگیری کند.

مواد غذایی غنی از ترکیبات ضد‌ التهاب :

مصرف مواد غذایی ضد‌ التهاب مانند میوه‌ها و سبزیجات فراوان، می‌توانند به کاهش التهاب‌های مربوط به ام‌اس کمک بالقوه ای کند.

مکمل های مناسب در MS :

در اینجا چند نوع مکمل غذایی که برای بیماران مبتلا به ام‌اس ممکن است مفید باشد را بررسی می‌کنیم :

مکمل‌هایی مانند امگا - ۳، ویتامین های D، C و E، سلنیوم و کوآنزیم Q10 می‌توانند از آسیب‌های اکسیداتیو در مغز و سلول‌های عصبی جلوگیری کنند.

کورکومین :

این ماده، یک ترکیب ضد‌ التهاب و آنتی‌اکسیدانی است که ممکن است به کاهش التهاب‌ها و بهبود عملکرد مغزی کمک کند و در زردچوبه یافت می شود.

وب سایت رسمی مهران زمانی علویجه | کارشناس تغدیه


پروبیوتیک‌ها :

عنوان می شود که مصرف پروبیوتیک‌ها، می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش التهاب‌ها کمک کند، که این امر، ممکن است برای بیماران ام‌اس مفید فایده باشد.

فراموش نشود که رژیم کم چرب(۳۰ تا ۵۰ گرم چربی در روز) و تجویز ویتامین های محلول در چربی، باید در دستور کار برای بیماران مبتلا قرار گیرد.


جهت دریافت مشاوره ی تلفنی ،فرم درخواست مشاوره رو پر کنید