مقاله

کبد چرب غیر الکلی
کبد

کبد چرب غیر الکلی

کبد چرب غیر الکلی یا NAFLD، بلای گریبان گیر قرن اخیر

در میان راه کارهای درمانی موجود در خصوص درمان کبد چرب، تغذیه مناسب، سردمدار شیوه های درمانی مطرح است. با توجه به اهمیت و نقش بالقوه تغذیه در درمان مشکل فوق، به اختصار، چند راهنمایی درباره تغذیه مناسب در کنترل کبد چرب غیر الکلی را ارائه می‌دهیم:

1. کاهش مصرف قند/کربوهیدرات دریافتی :

محدود کردن مصرف قندها و شکرهای اضافی، می‌تواند به کاهش چربی در کبد کمک شایانی کند. از مواد غذایی با قند بالا، نوشیدنی‌های شیرین شده با شکر یا حتی فروکتوز، شکلات، کیک ها و کلوچه‌ها، نان ها و همینطور مواد غذایی تهیه شده با آرد سفید تهیه شده با آرد سفید را می توان نام برد. پیشنهاد می شود به جای موارد بالا، از منابع قند طبیعی مثل میوه‌ها استفاده شود.

2. رژیم غذایی پر فیبر:

مصرف مواد غذایی حاوی فیبر بالا مانند سبزیجات، میوه‌ها، حبوبات و مغزها(آجیل) می‌تواند در بهبود کبد چرب غیر الکلی، تاثیر گذار باشد. در این بین، فیبر موجب پر شدن سریع‌تر معده ی فرد شده و مصرف کالری را کاهش می‌دهد.

وب سایت رسمی مهران زمانی علویجه | کارشناس تغدیه


3. کنترل میزان چربی :

فرد مبتلا و کلیه افراد در معرض خطر این بیماری، باید مصرف چربی‌های اشباع شده و ترانس را در محدوده ی نرمال داشته باشند. محصولات لبنی نیمه چرب یا کم چرب، باید در اولویت انتخاب های فرد باشد و ترجیحاً از منابع چربی سالم مانند روغن زیتون، روغن کانولا و آووکادو در برنامه غذایی خود استفاده کنند.

4. کاهش مصرف نمک :

اذعان می شود که مصرف بیش از حد نمک، می‌تواند موجبات افزایش فشار خون و توده چربی در کبد را سبب شود. بایستی تلاش در جهت کاهش مصرف نمک، تا حداقل ممکن باشد و از افزودن نمک به غذاها در طبخ و مصرف آن‌ها، حتی المقدور خودداری شود.

5. مصرف مقدار کافی آب :

آب کافی نیز می‌تواند در کاهش وزن و تخلیه سموم از بدن، بسیار نقش آفرین باشد. لذا، باید سعی در جهت مصرف روزانه حداقل 8-10 لیوان آب باشد.

6. مدیریت وزن :

اگر فرد دارای اضافه وزن باشد، کاهش وزن می‌تواند به بهبود کبد چرب غیر الکلی وی کمک کند. رژیم غذایی با مصرف کالری کمتر از مقداری که برای حفظ وزن لازم است، باید در دستور کار فرد مبتلا قرار گیرد.

7. مصرف متعادل و منظم وعده‌های غذایی :

مصرف وعده‌های غذایی به طور منظم و رعایت فواصل زمانی منظم بین آن‌ها، کمک می‌کند تا سطح قند خون و چربی در کبد ثابت بماند و حتی بهبود یابد.

وب سایت رسمی مهران زمانی علویجه | کارشناس تغدیه


  1. مهم است که قبل از ایجاد هرگونه تغییرات در رژیم غذایی فرد، با متخصص/مشاور تغذیه وی مشورت صورت گیرد تا به نیازهای خاص وی بپردازد و تغییراتی که برای او مناسب هست را اعمال و گوشزد کند. همچنین، از رعایت دیگر اصول سلامت مانند ورزش منظم، مدیریت استرس و خواب کافی نیز برای بهبود کبد چرب غیر الکلی نیز، نباید غافل شد.


جهت دریافت مشاوره ی تلفنی ،فرم درخواست مشاوره رو پر کنید