مقاله

  • خانه
  • نقش تغذیه در پیشگیری از تشکیل سنگ های کلیوی را جدی بگیریم
نقش تغذیه در پیشگیری از تشکیل سنگ های کلیوی را جدی بگیریم
سلامت کلیه

نقش تغذیه در پیشگیری از تشکیل سنگ های کلیوی را جدی بگیریم

غذای مناسب برای بیماران مبتلا به سنگ کلیه، می‌تواند به کاهش خطر تشکیل سنگ‌های جدید و بالطبع بهبود سلامت کلیه کمک کند. در ادامه توصیه‌هایی درباره تغذیه برای بیماران مبتلا به سنگ کلیه آورده شده است، اما حتماً قبل از اعمال تغییرات در رژیم غذایی خود، با پزشک یا مشاور/متخصص تغذیه خود مشورت کنید:

1. مصرف مقدار کافی آب:

مصرف آب به میزان مناسب برای نگهداری حالت هیدراته کلیه و تخلیه مواد لازم به دفع از بدن، بسیار مهم است. بایستی حداقل ۱۰ لیوان(حدود ۲/۵ لیتر) آب در روز، معیار نوشیدن آب باشد، مگر اینکه مشاور تغذیهیا پزشک شما توصیه دیگری داده باشد.

2. محدود کردن مصرف نمک:

مصرف زیاد نمک، باعث افزایش سطح سدیم در بدن می‌شود که ممکن است منجر به تشکیل سنگ کلیه شود. تلاش کنید مصرف نمک را حتی المقدور کاهش دهید و به جای آن از ادویه‌های گیاهی و به‌جای نمک معمولی از نمک با سدیم کمتر و پتاسیم بیشتر(ترجیحا انواع ید دار) استفاده کنید.

3. محدود کردن مصرف پروتئین:

مصرف مقدار زیاد پروتئین، به ویژه مواد غذایی حاوی پروتئین حیوانی مانند گوشت قرمز و ماهی، می‌تواند بار زیادی بر کلیه وارد کند. توصیه می‌شود مصرف پروتئین را محدود کرده و به جای آن از منابع پروتئین گیاهی مانند لوبیا، نخود و سویا استفاده کنید.

وب سایت رسمی مهران زمانی علویجه | کارشناس تغدیه


4. کنترل مصرف مواد غذایی حاوی اگزالات:

برخی از سنگ‌های کلیه حاوی اگزالات هستند. مواد غذایی مانند ریحان، توت فرنگی، شوید و روده حیوانات، حاوی اگزالات هستند. در صورتی که تمایل دارید این مواد را مصرف کنید، بهتر است با کارشناس/متخصص تغذیه یا پزشک خود از قبل، مشورت کنید.

5. مصرف مقادیر مناسب فیبر:

مواد غذایی حاوی فیبر مانند میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل و دانه‌های روغنی به تنظیم فعالیت روده کمک می‌کنند و می‌توانند در کاهش سطح سنگ‌زایی کلیه نیز مؤثر باشند.

6. محدود کردن مصرف مواد غذایی حاوی اسید اوریک:

تشکیل برخی از سنگ‌های کلیه مرتبط با اسید اوریک می باشد. برخی از مواد غذایی مانند گوشت قرمز، آجیل، ماهی سردابی و موز، دارای اسید اوریک بالا هستند. توصیه می‌شود مصرف این مواد را محدود کنید.

7. مصرف مقدار مناسب ویتامین C: ویتامین C به صورت طبیعی در بسیاری از میوه‌ها و سبزیجات یافت می‌شود. اما مصرف بیش از حد ویتامین C می‌تواند منجر به افزایش سطح اسید اوریک در بدن شود. بهتر است مصرف معقول ویتامین C را پیشه کنید و در دستور کار خود قرار دهید.

8. محدود کردن مصرف نوشیدنی‌های حاوی قند:

مصرف بیش از حد نوشیدنی‌های شیرین و نوشابه‌های حاوی قند، می‌تواند باعث افزایش سطح کلسیم در ادرار شود و خطر تشکیل سنگ کلیه را افزایش دهد. بهتر است برای حفظ سلامت خود، از مصرف زیاد این نوشیدنی‌ها، اکیدا خودداری کنید.

وب سایت رسمی مهران زمانی علویجه | کارشناس تغدیه


9. رعایت سایر عوامل سلامتی:

علاوه بر تغذیه، مهم است سایر عوامل سلامتی نیز رعایت شوند. برای نمونه؛ فعالیت بدنی منظم، کاهش استرس، مدیریت وزن مناسب و مصرف مقدار کافی ویتامین‌ها و مواد معدنی نیز به سلامت کلیه کمک می‌کند.

به هر حال، مهم است که با پزشک یا متخصص تغذیه خود مشورت کنید تا برنامه غذایی مناسبی برای شرایط شما تنظیم شود، چرا که نیازها و محدودیت‌های تغذیه‌ای هر فرد ممکن است با دیگری متفاوت باشد.


جهت دریافت مشاوره ی تلفنی ،فرم درخواست مشاوره رو پر کنید