مقاله

  • خانه
  • از دست دادن سلامت کلیه ها برای همیشه یا توجه به تغذیه مناسب برای حفظ آنها؟
از دست دادن سلامت کلیه ها برای همیشه یا توجه به تغذیه مناسب برای حفظ آنها؟
سلامت کلیه

از دست دادن سلامت کلیه ها برای همیشه یا توجه به تغذیه مناسب برای حفظ آنها؟

تغذیه در بیماران کلیوی، بسیار بسیار حائز اهمیت است، چرا که کلیه‌ها نقش مهمی در تصفیه و تعادل مواد غذایی و نیز سموم بدن دارند. در بیماران کلیوی، کلیه‌ها نمی‌توانند به طور کامل عملکرد خود را انجام دهند و از این رو باید رژیم غذایی خاصی را رعایت و تبعیت کنند.

در ادامه به برخی اصول تغذیه در خصوص بیماران کلیوی اشاره خواهم کرد، اما در هر صورت توصیه می‌شود که با پزشک حاذق یا مشاور/متخصص تغذیه مجرب خود مشورت کنید تا برنامه تغذیه مناسب برای شرایط خاص شما، در نظر گرفته شود.

1. محدودیت مصرف پروتئین :

در بیماران کلیوی، قدرت کلیه‌ها برای تصفیه پروتئین‌ها محدود می‌شود. بنابراین، مصرف پروتئین باید محدود گردد تا از ایجاد مشکلات بعدی، پیشگیری شود. مشاور تغذیه ی شما می‌تواند میزان دقیق مصرف پروتئین را برای شما تعیین کند، اما معمولاً توصیه می‌شود که مصرف روزانه پروتئین در محدوده 0.6 تا 0.8 گرم بر کیلوگرم وزن بدن قرار بگیرد.

2. کنترل مصرف سدیم :

بیماران کلیوی معمولاً نیاز به محدودیت دریافت سدیم دارند، زیرا کلیه‌های سالم برای تنظیم تعادل سدیم در بدن، بسیار نقش آفرین هستند. مصرف زیاد سدیم می‌تواند منجر به افزایش فشار خون و مشکلات دیگری از جمله ادم(ورم) شود. برای کنترل مصرف سدیم، توصیه می‌شود که از مواد غذایی نمک دار، غذاهای آماده، مکمل‌های حاوی سدیم و انواع غذاهای فرآوری شده خودداری کنید.

وب سایت رسمی مهران زمانی علویجه | کارشناس تغدیه


3. مدیریت مصرف فسفر :

بیماران کلیوی معمولاً نیاز به کنترل دریافت روزانه ی فسفر دارند، زیرا کلیه‌های آسیب دیده نمی‌توانند فسفر را به طور کافی از بدن تصفیه کنند. مصرف زیاد فسفر می‌تواند به افزایش سطح فسفر در خون و نقصان کلسیم در استخوان‌ها منجر شود. برخی از مواد غذایی که حاوی فسفر زیادی هستند شامل ماهی، مرغ، گوشت قرمز، شکلات، آجیل، ماکارونی، لبنیات، غلات و مواد غذایی فرآوری شده می‌شوند. بنابراین، توصیه می‌شود که مصرف این مواد غذایی محدود شده و از مواد غذایی با فسفر کم مانند سبزیجات، میوه‌ها، نان سفید با حدود تنظیم شده استفاده کنید.

4. مدیریت دریافت پتاسیم :

بیماران کلیوی نیز باید دریافت پتاسیم خود را کنترل کنند. کلیه‌های آسیب دیده نمی‌توانند پتاسیم را به طور صحیح از بدن تخلیه کنند، که این امر می‌تواند منجر به افزایش سطح پتاسیم در خون شود. برخی از مواد غذایی که حاوی پتاسیم زیادی هستند شامل موز، خرما، آجیل، آووکادو و سیب‌زمینی می باشند. بنابراین، توصیه می‌شود که مصرف این مواد غذایی محدود باشد و از مواد غذایی کم پتاسیم استفاده کنید.

5. مدیریت مایعات‌ :

بیماران کلیوی باید مصرف مایعات خود را نیز کنترل کنند. در برخی از موارد، مصرف زیاد مایعات می‌تواند به انتقال بیش از حد مایع به سلولهای بدن و ایجاد مشکلات از جمله ورم(ادم) منجر شود. در اینجا نیاز به توصیه‌های مشخص محسوس است و پزشک مجرب/مشاور تغذیه ی حاذق شما می‌تواند محدودیت ها در خصوص مصرف مایعات را با قید مقدار برای شما تعیین کند.

وب سایت رسمی مهران زمانی علویجه | کارشناس تغدیه


این ها فقط چند نکته کلی درباره تغذیه در بیماران کلیوی بودند که به اختصار بیان شد. همواره مهم است که از پزشک خود، کسب مشورت کنید و رژیم غذایی مناسب نیز، بر اساس نیازهای خاص شما تعیین گردد.


جهت دریافت مشاوره ی تلفنی ،فرم درخواست مشاوره رو پر کنید